Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна

...
Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна
Коментари Харесай

Проф. Овчаров намира прилики между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите

Проф. Николай Овчаров намира близки черти сред вярванията на инките в Южна Америка и античните нации на Балканите, предава Българска телеграфна агенция.

През последните дни ученият продължава своето странствуване из Перу и Боливия. Целта му са покрайнините на езерото Титикака, което се намира на над 3500 м надморска височина. Там са и останките на велики цивилизации, съществували в първо хилядолетие след Христа, споделя ученият.

Професорът е съумял да се запознае с храма на слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са непокътнати гигантските скулптури на основния господ Виракоча и богинята на земята Пачамама.

Той следи неповторимо събитие, при което при залез слънчевите лъчи минават през каменен портал и попадат върху свещения басейн на великата богиня. Такова алегорично оплождане на земните глъбини е намерено в Източните Родопи при пещерата „ Утробата “ на тракийската богиня майка, разяснява Овчаров. 

Той учи и първите монументи на инките по своя път към столицата им Куско и Мачу Пикчу. Това е острова на слънцето в центъра на езерото Титикака. Там има значим храм на инките от 14-15 век на мястото, където съгласно легендата е роден Виракоча. Овчаров изследва и забавни некрополи от кръгли мавзолеи, правени още преди инките. „ Удивително е сходството с кръглите мавзолеи на Перперикон, открити преди няколко години. Това демонстрира близостта на човешките религии, въпреки отдалечени на повече от 10 000 км “, коментира проф. Николай Овчаров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР